Blesk, Deník i Metro vyšly s titulními inzeráty kandidátů

pátek, 13. ledna 2023, 11:50 Tisk MediaGuru

Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová využívají v první den prvního kola prezidentských voleb inzertních přebalů titulních stran deníků.

Titulní strany deníků v pátek 13. ledna 2023

Titulní strany deníků v pátek 13. ledna 2023

Deníky Blesk (Czech News Center), regionální Deník (Vltava Labe Media) a Metro (Mafra) vycházejí v pátek 13. ledna, tedy v den začátku prvního kola prezidentských voleb, s přebaly inzertních stran některých prezidentských kandidátů. Konkrétně titulní stranu deníku Blesk obsadil Petr Pavel, regionálních deníků Deník Andrej Babiš a deníku Metro Danuše Nerudová. Titulní inzertní strana Petra Pavla pokračuje i na druhé straně Blesku, na které generál Pavel vzpomíná na 30. výročí mise české armády. Inzerce jiného kandidáta se v deníku Blesk neobjevuje.

Vedle titulní strany využívá Danuše Nerudová i poslední stranu deníku Metro a kompletně tak obsazuje úvodní a závěrečnou celostranu titulu, který vydává skupina Mafra. V deníku Metro má celostránkový inzerát v den voleb také Andrej Babiš, umístěn je ale až na třetí straně. V něm vyzývá k „zastavení vlády a jejích kandidátů", jmenovitě uvádí Pavla, Nerudovou a Fischera. Babiš navíc využil inzertní přebal titulní strany deníku Metro už ve čtvrtek 12. ledna. 

Titulní strana deníku MF Dnes (Mafra) dává pod titulkem „Poslední slovo" prostor pro kandidáty, aby svým voličům poslali závěrečný vzkaz. Prezidentským volbám se věnuje i na druhé a třetí straně. V MF Dnes se v den voleb neobjevuje žádná volební inzerce s výjimkou čtvrtinkového inzerátu CNN Prima News, kterým poutá na své sobotní volební vysílání. 

Rovněž Lidové noviny (Mafra) nepřinášejí žádný volební inzerát kromě třetinkové inzerce CNN Prima News. Na titulní straně potom pod titulkem „Komu Češi svěří Hrad" sumarizují, z jakých kandidátů mohou voliči vybírat a konstatují, že do přímé volby jde nejméně kandidátů v historii. 

Regionální Deník (Vltava Labe Media) pokračuje po zmíněném titulním inzertním přebalu Andrej Babiše redakční titulní stranou s titulkem „Vybíráme hlavu státu". Čtenářům přináší především praktické informace, které je dobré znát před příchodem do volební místnosti. Na straně 6 má v Deníku také inzerci kandidát Tomáš Zima, jde o šestinkový inzerát s hlavním sloganem „Země bez extrémů". 

Hospodářské noviny (Economia) se na titulní straně prezidentským volbám nevěnují. Na straně 4 přinášejí "Návod pro nerozhodnuté voliče" a na straně 5 anketu mezi lidmi z byznysu o tom, koho budou volit. Žádnou volební inzerci v pátek nemají. 

Ani deník Právo (Borgis) na své titulní straně na první kolo voleb nepoutá otvíracím textem. Přináší pouze fotografii z páteční televizní debaty Cesta na Hrad (TV Nova). Prezidentským volbám se věnuje na své druhé straně. Ani v Právu se v den voleb neobjevuje volební inzerce. 

Deník N (N media) na ilustrované titulní straně vyzývá své čtenáře, aby „volili srdcem, zapojili rozum". Dodává, že výsledek prezidentských voleb zásadně ovlivní směřování země na příštích minimálně pět let. Na svých vnitřních stranách pak rozebírá hlavní kandidáty podle průzkumů, tedy Petra Pavla, Andreje Babiše a Danuši Nerudovou.

-mav-